קיבלת תשובת "פאפ סמיר" לא תקינה?
בדיקת פאפ היא משטח מצוואר הרחם. כ 5% מהנשים שעוברות את הבדיקה מקבלות תשובות לא תקינות.
אל דאגה. במרבית המקרים, גם כשבדיקת הפאפ לא תקינה, המדובר בשינויים קלים בצוואר הרחם שאינם מחייבים טיפול.
למעשה, מצבך ברגע זה טוב בהרבה מאשר היה לפני שהתברר לך שהבדיקה לא תקינה!
כעת אוכל לבדוק, לטפל, ולתקן מה שדורש תיקון, ולהחזיר אותך לתפקוד רגיל.
תחשבי שאם לא היית עושה את הבדיקת פאפ, היית עלולה למצוא את עצמך בעוד זמן מה, במצב מורכב הרבה יותר.
נגיף הפפילומה והפאפ סמיר – מה הקשר?
נגיף הפפילומה האנושי – HPV – הינו למעשה קבוצה של כ-200 זני נגיפים. 15 זנים מהם עלולים להדביק את אברי המין בעת קיום יחסי מין.
חלק מהנגיפים עלולים להישאר בגופנו משך עשרות שנים, ללא ידיעתנו – ועם רובם הגוף יודע להתמודד ולהעלימם.
עם זאת, ישנם זני נגיף פפילומה העלולים להיוותר בגוף ולהיות מסרטנים. הנגיף הוא הגורם העיקרי לטרום סרטן ולסרטן צוואר הרחם, אך עלול לגרום לסוגי סרטן אחרים, כגון סרטן הלוע, פי הטבעת וסרטן הפין.
הנגיף מביא לשינוי בתאי צוואר הרחם, שעם הזמן עלולים להפוך לסרטניים. בישראל כ-5,000 נשים מפתחות מצב טרום סרטני וכ-200 חולות חדשות בסרטן צוואר הרחם בכל שנה. הגיל הממוצע להופעת סרטן צוואר הרחם הוא 40 שנה.
כיצד אוכל לדעת אם אני סובלת מהמחלה?
סרטן צוואר הרחם הוא סרטן שמתפתח לרוב באופן איטי, לאורך שנים. הזמן שבין ההדבקה בנגיף ועד התפתחות סרטן צוואר הרחם הוא כעשר עד חמש עשרה שנים. בשנים הראשונות, אין תסמינים בולטים למחלה – ולכן עשויות לעבור שנים, עד שאישה תאובחן כחולה בסרטן צוואר הרחם.
בשל האבחון המאוחר, אצל חלק משמעותי מהנשים מתגלה המחלה בשלב מתקדם. כך נוצר מצב בו שיעור התמותה מהמחלה בישראל דומה לזה שבארצות בהן שכיחות המחלה גבוהה בהרבה.
בכל מקרה של דימום נרתיקי לא רגיל, בעיקר אם הוא מופיע בעת מגע מיני, כאב באגן, הפרשה נרתיקית שאינה מפסיקה או מלווה בדימום, יש להגיע לבירור אצל רופא הנשים.
מהן דרכי אבחון המחלה?
כיום האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה ממליץ על בדיקת פפילומה (בדיקת פאפ / בדיקת pap) מצוואר הרחם מגיל 25 עד 65, אחת לשלוש שנים. בדיקת צוואר הרחם כלולה בסל הבריאות עבור נשים בגילאי 35-54.
עם זאת, חשוב להדגיש כי לבדיקה זו מספר חסרונות. הבעייתיות נעוצה בתת-אבחון, העלול להגיע עד ל-30%. בנוסף, משך ההמתנה לתוצאות הבדיקה עומד על מספר שבועות – ועד כחודש.
האם ישנן דרכים מתקדמות יותר מאשר ה"פאפ", כדי למנוע את סרטן צוואר הרחם?
כיום נחשב סרטן צוואר הרחם כמחלה הניתנת למניעה, עקב פיתוחן של בדיקות מתקדמות ומדויקות לאיתור נגיפי הפפילומה בצוואר הרחם, במקום בדיקת פאפ המסורתית.
הבדיקות החדשות מאתרות את הנגיף עצמו או את החלבונים שהוא גורם להפעלתם, עוד לפני שמתפתח מצב טרום סרטני.
הבדיקות הולכות ומשתכללות ונעשות קלות לביצוע. בדיקת פפילומה מעניקה למטופלת פירוט לגבי זני הפפילומה בהם היא נדבקה.
כשאני עורך בדיקת סקר זו למטופלות שלי, אני מאפשר להן, במידה שהבדיקה תקינה – לדחות את הבדיקה הבאה לעוד חמש שנים, שכן היא רגישה מאד ומחמיצה הרבה פחות מקרים יחסית ל"פאפ".
במידה ומישהי אובחנה כחולה בסרטן צוואר הרחם, האם קיים סיכון גם אצל שאר בנות המשפחה?
מאחר שסרטן צוואר הרחם נגרם על ידי נגיף הפפילומה האנושי, לא מדובר בסיכון תורשתי. עם זאת, עדיין לא ידוע מדוע בקרב נשים בישראל, ההיארעות של סרטן צוואר הרחם הינה בין הנמוכות בעולם, בעוד ההיארעות של המצבים הטרום ממאירים בישראל גבוהה כמו בארצות אחרות.
ייתכן שיש הבדל בנטייה הגנטית לפתח סרטן צוואר הרחם, או שברית המילה אצל הגברים מסירה את הרקמה בה מתפתחים הנגיפים.
מה היא בדיקת פאפ Papsmear?
היסטוריה: הראשון שתיאר את בדיקת התאים הנושרים מצוואר הרחם בזמן בדיקה גינקולוגית במטרה לאבחן סרטן צוואר הרחם, היה ד"ר ג'ורג' פפיניקולאו, בשנת 1928, ומאז היא נקראת על שמו – משטח פאפ / בדיקת pap.
ב-1949 הוכנסה בדיקת התאים מצוואר הרחם כאמצעי לסריקה המונית, לראשונה בקולומביה הבריטית שבקנדה ולאחר מכן בארצות הברית.
תוך זמן קצר, לאחר לחץ של החברה האמריקנית לסרטן, הוכנסה בדיקה זו כשיטת סריקה המונית. אמנם, מעולם לא נערך מחקר פרוספקטיבי על מידת ההצלחה של ביצוע סריקה המונית באורח רוטיני לעומת מצב של חוסר סריקה, אך מחקרים רטרוספקטיבים הראו שבמדינות עם תכנית סריקה ממלכתית מאורגנת היטב, כמו בפינלנד, ירד שיעור הופעת מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם למספרים הנמוכים בעולם – 5.5 מתוך 100 אלף נשים, לעומת שכנתה נורבגיה, שם תקופה ארוכה לא הייתה תכנית סריקה ארצית ושיעור סרטן צוואר הרחם היה 15.6 ל-100 אלף.
בארצות הברית הורידה סריקה המונית את מספר החולות החדשות מ-20 אלף בשנה, בשנת 1960, ל-14 אלף בשנת 1989.
התמותה מסרטן צוואר הרחם ירדה ב-43% בנשים מתחת לגיל 50 בין השנים 1973-1985.
במשך השנים פותחו שיטות נוספות לאיתור מצבים טרום-ממאירים, ביניהן בדיקת פפילומה לאיתור נגיף הפפילומה אנושי, שהוא הגורם לסרטן צוואר הרחם.
כל מי שעמד פעם מול אישה צעירה, אם לילדים, שבגופה התגלה סרטן צוואר הרחם בשלב מתקדם, חש תסכול עקב חוסר האונים להציל אישה זו, אשר לו הייתה עוברת בדיקה של משטח ע"ש פפניקולאו, שהוא הליך פשוט וזול, כמה שנים קודם לכן, יתכן וניתן היה למנוע את מחלתה.
זו היא הסיבה שהמדיניות של החברה לקולפוסקופיה ופתולוגיה של צוואר הרחם היא שיש להנהיג בישראל באופן רשמי את בדיקת הפאפ כבדיקה רוטינית לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן צוואר הרחם.
כיצד מתבצעת בדיקת פאפסמיר?
לצורך נטילת פאפסמיר – דגימת תאים מצוואר הרחם, תתבקשי לחשוף את פלג גופך התחתון ולשכב על מיטת רופא הנשים בתנוחה גינקולוגית. בזמן הבדיקה הגינקולוגית, נלקח משטח בעזרת מטוש, מקצהו התחתון של הרחם – הלא הוא צוואר הרחם, הבולט לתוך הנרתיק. חשוב לציין שלא מדובר בביופסיה!
בדיקת פאפ אינה כרוכה בכאב כלשהוא. הדגימה נשלחת למעבדה והתוצאות חוזרות בתוך שבועיים-שלושה. במרפאתי, מזה שנים רבות, אני משתמש בשיטת הפאפ-דק.
בשיטה זו מרחיפים את תאי צוואר הרחם שנאספו בבקבוקון המכיל תמיסת שימור ומועברים למעבדה. בדיקה זו מגבירה את רגישות ואמינות התוצאות. שכן בעת עריכת המשטח לבדיקה מיקרוסקופית, מתקבל משטח חד שכבתי ואחיד המייצג באופן אמין את תאי צוואר הרחם.
בנוסף, ניתן לקחת מהנוזל ולבצע זיהוי של נגיף הפפילומה האנושי (HPV) ללא צורך של בדיקת פפילומה נוספת.
שאלה לפרופ' בורנשטיין – בדיקת פפילומה – לחצו כאן על מנת להמשיך לקרוא על בדיקת pap.