ניתוח כריתת לולאה מצוואר הרחם הוא יעיל ביותר כאבחנה וכטיפול גם יחד.
ישנן מספר שיטות של טיפול במצבים טרום סרטניים של צוואר הרחם, אך היעיל ביותר הוא ניתוח כריתת לולאה.
כריתת לולאה מתבצעת על ידי תייל דק דרכו עובר זרם חשמלי המאפשר חיתוך עדין ועצירת דימומים.
הוא מכונה גם "קוניזציה", אך למעשה קוניזציה של צוואר הרחם – כריתת חרוט/ ביופסיית חרוט יכולה להיעשות גם באמצעות להב (סכין) או עם קרן לייזר. כיום מבוצע הניתוח ברב המקרים על ידי הלולאה החשמלית.
לא פעם פגשתי נשים שקיבלו את הבשורה הלא נעימה כי נתגלה אצלן מצב טרום סרטני בצוואר הרחם,
- כאן גם חשוב להעלות את המודעות לחיסון נגד סרטן צוואר הרחם.
אחד החששות הכבדים שלהן הוא: "איך אוכל להיות בטוחה שטיפול כריתת לולאה יסיר את כל האזור הנגוע ולא יוותרו תאים ממאירים בגוף?"
כאן המקום להסביר שהתהליך הטרום סרטני מתפתח בקצה צוואר הרחם הפונה לתוך הנרתיק.
זו גם הסיבה שבעזרת הקולפוסקופ – מכשיר אופטי מגדיל – ניתן לאבחן את התהליך הטרום סרטני.
מאותה סיבה, ניתוח כריתת לולאה הכולל הוצאה של קצה צוואר הרחם, פותר את הבעיה ומוציא בדרך כלל את כל התהליך הטרום סרטני.
את הרקמה המוצאת מצוואר הרחם שולח הגינקולוג לבדיקה פתולוגית. הפתולוג בודק את כל התכשיר כדי לאשר את האבחנה ולבדוק את הנגע הוצא בשוליים בריאים, כלומר שלא נותרו תאים טרום ממאירים בגוף האשה.
קוניזציה של צוואר הרחם היא טיפול אשר מפחית באופן משמעותי את הסיכוי לסרטן צוואר הרחם.
לכן הקדמתי וכיניתי את כריתת הלולאה כאבחנה (הנקראת גם ביופסיית חרוט) וגם טיפול.
הבהרה לגבי הבדיקה הפתולוגית: בדיקת התכשיר הניתוחי במקרים של כריתת לולאה מורכבת ממספר מרכיבים:
- האבחנה הקלינית, כלומר האבחנה שכתב הרופא המפנה, שלעיתים תהיה שונה מהאבחנה הסופית שיקבע הפתולוג. הפתולוג לעיתים מוצא מצב טרום סרטני בדרגה גבוהה יותר או נמוכה יותר ממה שהרופא המטפל מצא בבדיקת הביופסיה.
- בשורה נפרדת נמסר כמה ואיזה רקמות קיבל הפתולוג – בדרך כלל מדובר בקונוס- חרוט שהוא תוצר הניתוח. לעיתים נשלחה רקמה שהוצאה ב ECC כלומר גרידת תעלת צוואר הרחם. הגרידה הזו מבוצעת אחרי שהסתיימה פעולת חיתוך הלולאה, כדי לברר אם יש שארית של תהליך טרום סרטני מעבר לרקמה שהוצאה על ידי הליך כריתת הלולאה.
- בפרוט התשובה הפתולוגית (התאור המיקרוסקופי), מוסר הפתולוג אם נמצאו תאים לא תקינים ובאיזה חלק של התכשיר. הפתולוג גם כותב אם התהליך הטרום סרטני הגיע לשולי התכשיר או שהשוליים חופשיים מגידול.
- כיום נוהגים הפתולוגים להשתמש בצביעות מיוחדות של חתכי הרקמה הנבדקת. ישנם מקרים שהפתולוג ממשיך ומאפיין את התאים בעזרת צביעות מיוחדות. מטרת הצביעות למצוא אם הגידול נגרם על ידי נגיף הפפילומה ועד כמה הוא פעיל מבחינה גידולית. צביעות אלו כוללות למשל – צביעת ,P16, Ki67,P5 ועוד.
למי מתאים טיפול כריתת לולאה (קוניזציה) של צוואר הרחם?
- אנו מפנים לניתוח זה נשים שאצלן נמצא תהליך טרום סרטני בצוואר הרחם בדרגה גבוהה, כלומר High Grade SIL. עבורן ניתוח כריתת לולאה יהווה טיפול וגם אישור האבחנה. מדובר בנשים שהופנו למרפאת צוואר הרחם בשל בדיקת פאפ לא תקינה, עברו במרפאה בדיקת קולפוסקופיה וביופסיות מצוואר הרחם, ובאחת מהביופסיות שבוצעו תחת קולפוסקופיה נמצא התהליך.
- לעיתים נדירות, מפנים לניתוח כריתת לולאה גם ללא ביצוע ביופסיות מצוואר הרחם; מדובר במצב בו אשה שהופנתה עקב בדיקת פאפ לא תקינה, או בדיקת HPV לא תקינה עברה בדיקת קולפוסקופיה ושם מוצא המומחה לקולפוסקופיה שינויים כה ברורים בצוואר הרחם, שניתן לוותר על ביצוע ביופסיה. במקרים אלו הוא יפנה את האשה הישר לבצוע ניתוח כריתת לולאה (קוניזציה של צוואר הרחם) תוך ויתור על שלב הביופסיה. זאת כדי לחסוך בזמן המתנה מורט עצבים לתשובת הביופסיה. הליך מהיר זה נקרא "ראה וטפל" – See and treat.
- נשים שאצלן בביופסיות נמצא תהליך טרום סרטני בדרגה קלה – Low Grade SIL – מצב שבעבר כונה CIN – למעשה אינן זקוקות לניתוח כריתת לולאה, מאחר שבמרבית המקרים הנגע יעלם עם הזמן, ללא טיפול כריתת לולאה. עם זאת, אם הנגע נותר כ CIN1 בבדיקות חוזרות של קולפוסקופיה, או פאפ או ביופסיה במשך שנתיים, יש מקום להציע לאשה לעבור ניתוח כריתת לולאה (קוניזציה).
- סיבות נוספות להפנות נשים לכריתת לולאה הן המצאות נגע החשוד לגידול ממאיר ונגעים שונים הזקוקים להסרה, גם בנוכחות בדיקת פאפ תקינה.
כיצד מתבצע ניתוח כריתת לולאה (קוניזציה)?
הניתוח יתוכנן לאחר סיום הוסת. במידה שהוא אמור להתבצע בהרדמה כללית יש צורך להיות בצום 6-8 שעות לפני הבדיקה – לא לאכול, לשתות או ללעוס מסטיק.
טרם ההליך נשאלת המטופלת, באם היא רגישה לתרופה כלשהי. הבדיקה פשוטה ואורכת מספר דקות, ומבוצעת בהרדמה מקומית או כללית.
לאחר שהמנתח בודק את האשה וחושף את אזור הניתוח, הוא צובע אותו בצביעה מיוחדת הנקראת צביעת לוגול כדי לוודא את גבולות הנגע הצריך להיות מוצא.
המנתח מזריק לצוואר חומר לאלחוש מקומי, ואז כורת בעזרת לולאה את קצהו של צוואר הרחם.
בשלב זה מבצע המנתח בדיקה של תעלת צוואר הרחם – גרידה הנקראת ECC או שיבצע כריתת לולאה קטנה של תעלת הצוואר.
זאת כדי לשלוח לבדיקה פתולוגית (ביופסיית חרוט) את הרקמה שנותרה בגוף אחרי ניתוח כריתת לולאה, וכך לוודא שלא נותרו תאים ממאירים בגוף האשה.
לקראת סיום הניתוח מטפלים בכלי הדם המדממים על ידי מכשיר צריבה, תפרים או הנחת חומר המוסטטי – הגורם להגברת קרישיות הדם.
ניתוח כריתת לולאה (קוניזציה) – מה קורה אחרי הניתוח:
- כאבים: אחרי קוניזציה של צוואר הרחם, חלק מהנשים חוות כאבים הדומים לכאב וסתי, ומדובר בתופעה נורמאלית. עם זאת, אם הכאבים נמשכים זמן רב, ולא חולפים לאחר לקיחת משכך כאבים, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.
- דימום נרתיקי: לאחר סיום ההליך חלק מהנשים חוות דימום קל מהנרתיק למשך עד חודש אחרי הפעולה. מדובר במצב שכיח המהווה חלק מתקופת הריפוי. עם זאת, אם מדובר בדימום קשה או מלווה בריח רע במיוחד, יש להתייעץ עם הרופא המטפל, ולא לקחת סיכונים מיותרים. במקרים אלו ניתן לקחת כדורי "הקסקפרון" – תרופה שמונעת דימומים. המנתח יצייד אותך מראש במרשם כדי שכדורים אלו יהיו ברשותך למקרה הצורך. נהוג ליטול 3 כדורים ליום למשך 5 ימים.
- התארכות הדימום: אם הדימום מתגבר מעל כמות של וסת, יש לעדכן את המנתח ולפנות למיון נשים עם מכתב הסיכום מהניתוח שקיבלת לידיך.
- פעילות גופנית: במשך חודש אחרי הניתוח יש להימנע משימוש בטמפונים ולהימנע ממגע מיני. כמו כן אין לבצע פעילות מאומצת כגון ספורט ואירובי.
- בדיקת בקורת: עם שחרורך מהניתוח, אנא קבעי תור לבדיקה כעבור חודש במרפאת הרופא המנתח, כדי לוודא שהאיחוי מתקדם כהלכה.
האם ניתוח כריתת לולאה פוגע בפוריות?
לרוב, כשהגינקולוג המנתח מנוסה, הפעולה הכירורגית מסתיימת בהצלחה, ללא גרימת נזק כלשהו ביכולת הפריון.
מדובר בניתוח זעיר ופשוט יחסית. עם זאת, ישנו סיכוי קטן להיחלשותו של צוואר הרחם לאחר הבדיקה הפולשנית, ולכן בהריון הבא יש לעקוב אחרי אורך צוואר הרחם בעזרת אולטרה סאונד, ובמידה שארכו קטן
מ- 2.5 ס"מ, יש מקום לשקול לבצע בהריון תפירה של צוואר הרחם (Cerclage), על מנת לחזק אותו ולמנוע התפתחות פתיחה של צוואר הרחם ללא צירים, העלולה להסתבך בהפלה או לידה מוקדמת.
סובלות מבעיות שונות, הקשורות לצוואר הרחם? מחפשת מידע נוסף על טיפול כריתת לולאה, או כתובת מקצועית שבה תוכלו לעבוד בדיקות כאלו וגם לעבור אבחון מקיף? פרופ' יעקב בורנשטיין, מומחה למיילדות וגינקולוגיה, הוא הכתובת לפנות אליה.
פרופ' בורנשטיין עוסק בתחום משנת 1988 ונחשב לאחד המובילים בתחומו. לקביעת תור ולפרטים נוספים, ניתן ליצור קשר בטלפון 054-4847212