פרופ' יעקב בורנשטיין, עד לאחרונה כיהן בתור מנהל האגף לבריאות האישה במרכז הרפואי לגליל, מומחה לקולפוסקופיה ומחלות צוואר הרחם והעריה:
ישנם מספר מצבים שנשים מתביישות לספר עליהם, אפילו לרופא הנשים שלהן. לדוגמה: גרד בפתח הנרתיק.
כשאשה סובלת מגרד בפתח הנרתיק, היא מיד מניחה שהגורם לגרד היא פטריה. ראשית, מאחר שזיהום פטרייתי הוא שכיח בנשים בכל גיל, ושנית, מאחר שלעיתים קרובות, כשהיא כבר מתגברת על הבושה ומתלוננת על גרד, מוסר לה הרופא המטפל כי הדבר היחידי שהוא מוצא היא פטרייה בנרתיק ורושם לה משחה שעליה למרוח.
אבל מסתבר שמעל גיל 65, אחת הסיבות השכיחות לגרד כרוני מטריד היא מחלה הנקראת : "ליכן סקלרוזוס". כאמור, נשים רבות הסובלות ממנה לא מאובחנות נכון וממשיכות לסבול.
כיצד אפשר לאבחן נכון ליכן סקלרוזוס?
התבונני בעזרת מראה בפתח הנרתיק. אפייני ל"ליכן סקלרוזוס" הופעת כתמים לבנים, ההופכים בהמשך לרבדים לבנים.
עם הזמן העור של השפתיים הקטנות הולך ונהייה דק והן נעלמות!
ויש המשך – הנגעים הלבנים עלולים להתפשט אחורה ולהקיף את פי הטבעת, או קדימה – לכסות את הקליטוריס ולגרום להקטנה של פתח הנרתיק.
במקרה אחרון זה, יגרמו כאבים ודימום בכל ניסיון לקיים יחסים. הגרד גם מביא לכך שהעור העדין ישרט שוב ושוב ויופיעו דימומים תת עוריים.
במידה שגילית אצלך רבדים לבנים ותופעות נוספות כאלו, כדאי שתגיעי לבדיקה אצל גינקולוג המתמחה בטיפול במחלות העריה (Vulva).
הוא יתבונן על הנגעים בעזרת מיכשור אופטי מיוחד הקרוי קולפוסקופ, ובמידת הצורך יקח דגימה לבדיקה מיקרוסקופית.
מה גורם לליכן סקלרוזוס?
ישנן מספר השערות. מאחר שניתן לראות תאי דלקת מתחת לעור, נראה שמדובר בדלקת על רקע "אוטו-אימוני", כלומר שהגוף מפתח נוגדנים כלפי עצמו.
ויש סיבוכים?
כ – 3%-5% מהנשים עם ליכן סקלרוזוס מפתחות סרטן. הגידול מתפתח בעיקר בנשים עם גרד עז שלא הוקל על-ידי טיפול במשחת דרמובאט, או שהן לא השתמשו במשחה.
עקב הסיכון להתפתחות ממאירות, נשים עם ליכן סקלרוזוס צריכות להמשיך ולהיות במעקב.
טיפול: הטיפול הוא בעזרת משחה הנקראת דרמובאט. מאחר שמדובר במשחת סטרואידים חזקה מאד יש לרדת בהדרגה בשימוש ולהגיע לביקורת אצל הגינקולוג המומחה בתחום. ויש גם טיפולים נוספים.
לסיכום, יש טיפול יעיל מאד לנשים עם גרד כרוני, ולכן, חבל להתבייש – כדאי להיבדק ולקבל את האבחנה הנכונה והטיפול המתאים.