סרטן צוואר הרחם הינו מחלת הסרטן הרביעית בשכיחותה בעולם, מדובר על מחלה קטלנית ביותר. שכיחות המחלה פחתה בצורה משמעותית תודות לבדיקות המאפשרות גילוי מוקדם, בדיקות אלו נקראות בדיקות משטח פאפ או בדיקות נגיף HPV וחשוב לבצע אותן.
במקרים רבים מתגלה מחלת צוואר הרחם בגילאים צעירים מ-50, יחד עם זאת, גם נשים מבוגרות יותר נמצאות בסיכון, על כן, חשוב להקפיד לבצע את הבדיקה באופן שגרתי, בהתאם להמלצת הרופא ולפחות עד גיל 65.
יש לציין שעבור נשים בגילאי 25-54, נמצאת הבדיקה בסל הבריאות. חשוב להדגיש שגם נשים שקיבלו חיסון נגד סרטן צוואר הרחם אינן מוגנות מפני כל זני הפפילומה, אלא רק מפני חלקם, על כן, חשוב גם עבור נשים שקיבלו חיסון בגיל צעיר לעבור את הבדיקות.
בדיקות צוואר הרחם
משום שצוואר הרחם נמצא בחלק העליון של הנרתיק וניתן לגשת אליו, אפשר לבצע את הבדיקה, לגלות מחלות בצוואר הרחם בשלבים מוקדמים ולטפל בהן כדי למנוע התפתחות של מחלת הסרטן.
במהלך בדיקת משטח פאפ, נלקח משטח מאזור בצוואר הרחם ונשלח למעבדה לצורך עיבוד, בצורה זו ניתן לקבוע האם קיימים תאים שאינם תקינים בצוואר הרחם. כמו כן, ניתן להעריך נוכחות של נגיף (וירוס) הפפילומה במשטח. יש לציין שקשה להבחין בוירוס הפפילומה והוא אכן נחשב לנגיף "שקט". הוירוס גורם לשינויים במערכת הרבייה, כאשר השינויים נעשים באופן איטי ביותר ולא תמיד מופיעים סימנים. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם יופיעו תסמינים, כמו למשל: דימום לאחר יחסי מין ודימום לא סדיר.
אם מופיעה עדות לתאים שאינם תקינים או עדות להדבקה, יש לעבור בדיקת קולפוסקופיה. מדובר על בדיקה הנעשית בעת בדיקה גניקולוגית שבאמצעותה ניתן לזהות נגעים שמיוצרים על ידי הוירוס ולקחת ביופסיה לצורך אבחון. אם הממצא הוא cin1, סביר שיתבצע מעקב, אך אם הממצא הוא cin2 או cin3 נהוג לעבור אבחון טיפולי אשר נקרא קוניזציה של צוואר הרחם, כלומר – כריתה של האזור הנגוע. במקרה זה יתבצע הטיפול תחת הרדמה מקומית או כללית ובמסגרת אשפוז יום.
חשוב להדגיש כי הבדיקה מסייעת במניעת מחלת צוואר הרחם – סרטן צוואר הרחם ברוב המקרים. לפי מחקרים שבחנו את הנושא, נמצא כי 75% מהנשים אצלן התגלה סרטן צוואר הרחם, לא ניגשו לרופא לצורך ביצוע בדיקת פאפ מעולם.
מתי כדאי לבצע בדיקת פאפ?
כדי להגדיל את הסיכוי לקבלת תוצאות אמינות של בדיקת פאפ, רצוי לבצע אותה בין 10 עד 20 ימים לאחר היום בו האשה מקבלת וסת. יומיים לפני הבדיקה רצוי שלא לבצע שטיפות נרתיקיות ולא להשתמש בחומרים קוטלי זרע. אין לבצע את הבדיקה בזמן בו האשה סובלת מדלקת בנרתיק או נמצאת מחזור.
כפי שצוין – חשוב מאוד לבצע את בדיקות צוואר הרחם. במידה שאת מעוניינת לעבור בדיקה, את מוזמנת לקבוע תור במרפאה שלי – פרופ' יעקב בורנשטיין, מומחה בתחום ולקבל שירות מקצועי ויחס אישי. אני משלב את בדיקת צוואר הרחם בבדיקת קולפוסקופיה.