נשים רבות סובלות מתחושת כאב בזמן קיום יחסי מין, כתוצאה ממגוון רחב של גורמים שונים. אך חשוב לדעת כי עשירית מהנשים סובלות בזמן קיום יחסי מין, כתוצאה מווסטיבוליטיס- הנקראת גם וולודיניה. מדובר על נשים שסובלות מכל סוג של מגע בנרתיק, כאשר רמת הכאב משתנה מאישה לאישה. חלק מהנשים אינן מסוגלות ללבוש בגדים צמודים, מאחר שהשפשוף המתמיד באזור הנרתיק גורם להן לתחושת כאב עזה. לעומת זאת, נשים אחרות מסוגלות לקיים יחסי מין, אך סובלות במהלך התהליך. חשוב לציין כי אומנם בעבר היה נהוג להאמין כי מדובר על מצב פסיכולוגי, הרי שהיום ידוע כי מדובר על התפתחות יתר של תאי עצב בפתח הנרתיק. כתוצאה מכך, איכות החיים של הנשים שסובלות מהתופעה יורדת באופן משמעותי, מאחר ורובן מתקשות לקיים יחסים, להשתמש בטמפונים ולעבור בדיקות גניקולוגיות תקופתיות.
הקשר בין וסטיבוליטיס וגלולות – חומר רקע
נשים שסובלות מווסטיבוליטיס סובלות מתחושת כאב, צריבה או אי נוחות בכל מגע בפתח הנרתיק, דבר שמזכיר דלקת. לרוב לוקח זמן לאבחן את המצב, מאחר שרוב הרופאים נוטים לוותר על בדיקה מקיפה ומסתפקים במתן אנטיביוטיקה בלבד. אך על מנת לאבחן נכון ווסטיבוליטיס, יש צורך להיעזר בבדיקה על ידי מטוש. רופא שמתמחה בתחום אמור ללחוץ עם המטוש על מוקדים שונים סביב קרום הבתולים, תוך כדי הקפדה על עדינות מקסימלית ותשומת לב מרבית לתחושות של המטופלת. כמו כן, האבחון אמור לכלול בדיקה מעמיקה באמצעות קולפוסקופ, על מנת לשלול נוכחות של מחלה זיהומית או מצב דלקתי. ברוב המקרים, התפתחות של דלקת עלולה להחמיר את התסמינים של הווסטיבוליטיס. ישנה השערה כי התפתחות של וסטיבוליטיס קשורה לנטילת גלולות, למרות ששני מחקרים שפורסמו בתחום שללו את הקשר, בעוד ששניים אחרים הוכיחו את קיומו.
הקשר בין וסטיבוליטיס וגלולות – מה נכון ומה לא?
המחקרים שהוכיחו כי ישנו קשר בין וסטיבוליטיס וגלולות הראו כי נשים בעלות נטייה גנטית להתפתחות של וסטיבוליטיס, יהיו רגישות יותר לשימוש בגלולות. כמו כן, יש לזכור כי כל אישה שמשתמשת בגלולות לאורך זמן, עלולה לפתח יובש בנרתיק, לצד התדלדלות רקמת הנרתיק והפיכתו לדק ורגיש יותר. לכן מומלץ לנשים שסובלות מווסטיבוליטיס ונוטלות גלולות לתקופה ארוכה, לעשות הפסקה של מספר חודשים, על מנת לבחון האם ישנה הקלה בתחושה. במידה שלא ניתן להפסיק את נטילת הגלולות, ניתן למרוח אווסטין בפתח הנרתיק, מאחר והוא מכיל את הורמון האסטרוגן, שנמצא בחוסר אצל נשים הנוטלות גלולות למשך תקופות ארוכות.
אנו במרפאה של פרופסור יעקב בורנשטיין נשמח לספק לכן אבחון ומידע נוסף לגבי וסטיבוליטיס וגלולות. פרופסור בורנשטיין שימש עד לאחרונה כמנהל מחלקת נשים ויולדות בבית החולים נהריה והוא נחשב למומחה בטיפול ואבחון וסטיבוליטיס. לקבלת מידע נוסף ולתיאום תור, צרו קשר!