מהי בדיקת PAP? כיצד היא מתבצעת? מי נדרשת לבדיקה ובאיזו תדירות? כל מה שאתן צריכות לדעת על בדיקת פאפ בכתבה שלפניכן.
בדיקת פאפ (PAP SMEAR) היא בדיקה ייעודית לנשים ומטרתה: איתור מוקדם של סרטן צוואר הרחם. סרטן צוואר הרחם מהווה את סוג הסרטן השלישי בשכיחותו בקרב נשים מסביב לעולם (אחרי סרטן השד וסרטן המעי הגס). בישראל, סוג זה של סרטן אינו נפוץ, ו שיעורי המחלה הם מהנמוכים ביותר במדינות המערב.
בדיקת הפאפ היא בדיקת סקר להן נדרשות נשים מעת לעת. יחד עם זאת, על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, מאובחנות בישראל כ-250 נשים עם סרטן צוואר הרחם, כאשר בחלק גדול מהמקרים, המחלה מתפרצת ללא תסמינים מוקדמים והיא עלולה להיות קטלנית ולהסתיים במוות.
בדיקת פאפ – כיצד היא מתבצעת?
בדומה לסוגי סרטן אחרים, מניעה וגילוי מוקדם מהווים את האמצעים היעיל ביותר נגד סרטן צוואר הרחם, ולכן, בדיקת פאפ נחשבת לאמצעי היעיל לאיתור תאים ממאירים ו/או תאים טרום ממאירים בצוואר הרחם, כאשר גילוי מוקדם ומסגרת טיפולית מותאמת, עשויים למנוע את התפתחותו של הגידול הסרטני בצוואר הרחם.
על פי רוב, בדיקת פאפ נערכת בקרב נשים בריאות במהלך בדיקה שגרתית אצל רופא הנשים, כאשר מהלך הבדיקה כולל החדרת ספקולום שתפקידו להרחיב את הנרתיק ולאפשר לגניקולוג (רופא נשים) להתבונן על צוואר הרחם ולאחר מכן ליטול דגימה של שכבת תאים באזור צוואר הרחם באמצעות מטוש.
דגימה זו מועברת לבדיקת מעבדה מקיפה , כאשר התוצאות של אותה בדיקת פאפ מתקבלות תוך שבועיים עד שלושה ובהתאם לתוצאותיה הנבדקת נשלחת להמשך טיפול ובירור במידת הצורך.
מי נדרשת לבדיקת פאפ?
בדיקת פאפ מיועדת לכל אישה בטווח הגילים 25 עד 65, כאשר ההמלצה הרווחת היא קיום הבדיקה אחת לשלוש שנים. יחד עם זאת, נשים בקבוצת סיכון גבוה, נדרשות לקיום הבדיקה בתדירות גבוהה יותר בהתאם להמלצת הרופא המטפל.
חשיבותה של הבדיקה הובילה לכך שהיא נכללת בסל הבריאות הממלכתי והיא ניתנת בחינם לחברות קופות החולים השונות בטווח הגילים 25 עד 54 אחת ל-3 שנים.
נשים העלולות להימנות על קבוצת הסיכון הנדרשת לבדיקת פאפ בתדירות של אחת לשנה הן: נשים שנדבקו בעבר ו/או נושאות כיום את וירוס הפפילומה (HPV), נשים המקיימות יחסי מין לא מוגנים עם מספר גדול יחסית של פרטנרים.
בדיקת פאפ מיושמת ברחבי העולם מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת, ומאז ועד היום חלה ירידה משמעותית בשיעור התמותה מהמחלה לצד עלייה מתמדת בשיעורי האבחנות המוקדמות העשויות להציל חיים.
כיום יש המשתמשים בבדיקת המצאות הנגיף HPV בצוואר הרחם, במקום בדיקת פאפ, או כדי להשלים אותה.
קראו גם על: קוניזציה של צוואר הרחם