לפני מספר שנים ניסו מספר מחקרים לבדוק האם יש קשר בין נטילת גלולות לבין התפתחות וסטיבולודיניה (וסטיבוליטיס). פורסמו שני מחקרים שהראו שאין כל קשר בין וסטיבוליטיס וגלולות ושניים אחרים שכן מצאו קשר בין נטילת גלולות לוסטיבוליטיס.
המחקרים שהראו שנטילת גלולות גורמת לוסטיבולודיניה מצאו שיש נשים עם נטיה גנטית ורק הן רגישות יותר לשימוש בגלולות למניעת הריון. מאחר שאין זה מעשי לבדוק את השינוי הגנטי המדובר בכל אשה, היו שהמליצו להפסיק את השימוש בגלולות בכל אשה עם וסטיבוליטיס.
ללא קשר לוסטיבוליטיס, בבדיקה גינקולוגית של אשה המטופלת בגלולות תקופה ארוכה ניתן למצוא יובש בנרתיק, ולעיתים נרתיק דק ורגיש כמו אצל אשה בגיל המעבר. שינויים אלו עלולים לגרום לרגישות בנרתיק.
מכל זה ברור כי יתכן שיש קשר בין וסטיבוליטיס וגלולות כאשר הגלולות ניטלות באופן ממושך.ועל כן, כשפונה אלי אשה עם וסטיבוליטיס המטופלת תקופה ארוכה בגלולות אני מציע לה אחת משתי אפשרויות:
- להפסיק לשלשה חדשים את השימוש בגלולות כדי לנסות לקיים יחסים ולחוש בעצמה האם המצב משתפר ללא גלולות. כמובן שעליה להזהר לא להכנס להריון לא רצוי על ידי שימוש בקונדום.
- במידה שיש חשש לקשר בין וסטיבוליטיס וגלולות ואין אפשרות להפסיק את השימוש בהן, אני ממליץ למרוח כמות קטנה של קרם אווסטין בפתח הנרתיק, אחת ליום למשך שבועיים ובהמשך פעמיים בשבוע, כל זמן שהמטופלת ממשיכה ליטול גלולות. קרם אווסטין מכיל את הורמון האסטרוגן, אשר במתן גלולות ממושך נוצר חסר יחסי בו.
לצערי, מעט מאד נשים שהפסיקו שימוש בגלולות או שהשתמשו במריחת אווסטין דיווחו על ריפוי של וסטיבוליטיס. אך כדאי לנסות – מדובר במהלך פשוט למדי.