כל אישה בגיל הפוריות אמורה לעשות בדיקת משטח צוואר הרחם אחת לשלש שנים. מדובר על בדיקה פשוטה יחסית, הכוללת לקיחת משטח מצוואר הרחם. כ- 5% מהנשים שיעברו את הבדיקה יקבלו תוצאות לא תקינות, המחייבות המשך בירור. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בסך הכול על שינויים קלים בצוואר הרחם, שאינם מחייבים טיפול מיוחד.
מצד שני, בחלק מהמקרים ימצא נגיף הפפילומה, ולעיתים אף גידולים טרום סרטניים או סרטניים, המחייבים טיפול מידי. אחת ההמלצות החשובות ביותר בשנים האחרונות היא לעבור חיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי (HPV), vנחשב לגורם kהתפתחות גידולים בצוואר הרחם. לכן הדרך היעילה ביותר למנוע מראש את הופעת הגידולים, היא ביצוע החיסון.
מחלות צוואר הרחם והעריה – אלו בדיקות כדאי לכן להכיר?
כדאי לציין כי נגיף הפפילומה האנושי אינו אחראי רק על הגברת הסיכון לפתח את סרטן צוואר הרחם, אלא גורם גם התפתחות של יבלות באיבר המין, שהן מדבקות במיוחד. באמצעות בדיקת הפאפ ניתן לאבחן את נוכחות הנגיף ולהתחיל לטפל בהשלכות שלו. כמו כן, כדאי כמובן להגיע לבדיקה שגרתית אצל רופא הנשים, על מנת לוודא כי הכול תקין.
במידה ואתן סובלות מדימום נרתיקי בין מחזורי הווסת, כאבים בזמן קיום יחסי מין, דימום בזמן יחסי מין או הפרשה נרתיקית מוגברת, כדאי להגיע לבירור אצל רופא הנשים. בחלק מהמקרים מדובר על דלקת בצוואר הרחם ואילו במקרים אחרים ייתכן כי מדובר על התסמינים הראשוניים של סרטן צוואר הרחם. לכן חשוב להיות מודעים לבריאות שלכן ולא להזניח את הבדיקות התקופתיות.
מחלות צוואר הרחם והעריה – בדיקות חיוניות
מעבר לבדיקת הפאפ, כדאי להכיר את הבדיקות החדשניות יותר, המאפשרות לאתר את נגיף הפפילומה האנושי עוד לפני התפתחות המצב הטרום סרטני. בדיקת נגיף הפפילומה נחשבת לרגישה יותר מבדיקת הפאפ, לכן ניתן לבצע אותה אחת ל- 5 שנים. במידה שהתוצאה של בדיקת הפאפ או של הבדיקה החדשה אינה תקינה, נהוג לבצע קולפוסקופיה של צוואר הרחם, ובדרך כלל גם ביופסיה.
במידה שישנו חשד משמעותי לתאים טרום סרטניים, יהיה צורך לבצע קוניזציה של צוואר הרחם. מדובר על הליך שנקרא גם כריתת לולאה, אשר מהווה הן כלי אבחוני והן כלי טיפולי. פרופ׳ בורנשטיין ממליץ במקרים רבים לעבור את ההליך מתבצע בהרדמה כללית קלה – סדציה, ובמהלכו מוחדרת לולאה חשמלית המסירה קטע מצוואר הרחם . הרקמה נשלחת לבדיקה פתולוגית, במטרה לוודא את דרגת התאים הטרום סרטניים.
אנו בקליניקה של פרופסור יעקב בורנשטיין נשמח לספק לכן את כל המידע, לגבי הבדיקות שיש לעשות במטרה להימנע ממחלות צוואר הרחם והעריה. פרופסור בורנשטיין הינו רופא נשים מנוסה ומיומן, בעל שלושה עשורים של וותק וניסיון בתחום.
מדובר על אוטוריטה בתחום האבחון והטיפול במחלות עריה ובמחלות צוואר הרחם, ששימש עד לאחרונה מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי לגליל. לקבלת ייעוץ ומידע נוסף, צרו קשר!