ביקור אצל פרופסור בורנשטיין כולל את שלבי האבחון הבאים:
שיחה. פרופסור בורנשטיין ישוחח איתך ועם בן זוגך כדי לשמוע את התסמינים ולהתחיל באבחנה מדויקת ומקצועית.
בדיקה מכוונת. בדיקה זו תכלול שימוש במכשיר אופטי מגדיל (קולפוסקופ). פרופ' בורנשטיין- כמומחה למינוח מודרני לממצאי הבדיקה, יאבחן באופן מדויק ומקצועי את מצבך הרפואי.
בדיקה באמצעות "מטוש" עדין. בדיקה זו אינה מצריכה החדרת מיכשור לתוך הנרתיק. באמצעות המטוש יפעיל פרופ' בורנשטיין לחץ על אזורים שונים בפתח הנרתיק ויקבע אם הם רגישים ובאיזה מידה.
"זו פטריה או וסטיבוליטיס?"
נשים רבות הסובלות מוסטיבוליטיס קיבלו בעבר אבחנה של "פטריה" או "קנדידה" (סוג של פטריה). אך למעשה הסיבה לכאב או הצריבה אצלן היא הוסטיבוליטיס ולא הפטריה. הסיבה שהן קיבלו אבחנה של פטריה היא שאין ממצא הנראה לעיין בפתח הנרתיק הרגיש אצל נשים עם וסטיבוליטיס, וכך, כשהאשה נבדקת, הממצא היחידי הוא לעיתים הפרשה נרתיקית קלה.
האזינו לפרופסור בורנשטיין מסביר על הדומה והשונה בין תסמיני וסטיבוליטיס לתסמיני פטריה, בעקבות מקרה של אישה צעירה שהתגלה אצלה וסטיבוליטיס אך אובחנה כסובלת מפטריה, ולא יכלה לקיים יחסי מין במשך שנתיים.
"זה רק בראש שלי…?"
לפני שהתברר שכאבים בקיום יחסים נגרמים במרבית המקרים על ידי וסטיבוליטיס, הופנו הנשים לפסיכולוג או פסיכיאטר. הכאב יוחס בכל המקרים ל"וגיניסמוס" – התכווצות בלתי רצונית של שרירי פתח הנרתיק.
הטיפול הפסיכולוגי כלל הסבר שמקור ההתכווצות בפחד או בדחיה לא מודעת של בן הזוג או פחד עקב ניסיון לתקיפה מינית בעבר. חלק מהנשים אף הופנו לפסיכיאטר במחשבה שהבעיה נגרמת עקב מחלת נפש.
כיום התברר שוסטיבוליטיס היא בעיה גופנית, שההתכווצות שלעיתים מלווה אותה נגרמת כתגובה לכאב הפיזי ושמצבי הרוח הם משניים לחוסר היכולת לתפקד כאשה וליצור קשרים זוגיים. רק במעט מהמקרים בעייה נפשית היא הסיבה לכאב.
למרבה הצער, גם היום יש מטפלים המאמינים כי הסיבה העיקרית לכאב בקיום יחסים היא ב"ראש שלך".
"האם לצורך אבחון אאלץ לעבור ביופסיה?"
אין צורך שתעברי בדיקת ביופסיה, שכן האבחון הוא "קליני", כלומר נעשה על פי הממצאים בעת הבדיקה, שלילת מחלות עור ונרתיק אחרות, וניסיונו של הבודק. חשוב שתדעי כי הבדיקה לא תגרום לך לכאב והיא מתבצעת בעדינות רבה, מתוך הבנה לרגישות הרבה הנמצאת בפתח הנרתיק.
"האם יש מקום לאבחון פסיכולוגי?"
הערכה פסיכולוגית או סקסולוגית אינה נחוצה במרבית המקרים, אלא אם פרופ' בורנשטיין מתרשם כי הדבר יכול להועיל בקביעת האבחנה או הטיפול.
האזינו לפרופסור בורנשטיין בתכניתו "לא לנשים בלבד" ברדיו צפון 104.5FM מסביר מדוע לעיתים יש כאלו שמתייחסים לתסמיני כאב בעת קיום יחסי מין כנמצאים "רק בראש שלך".