וסטיבולודיניה ממגע ידועה גם בשם וסטיבוליטיס או דלקת במבוא העריה. מדובר על מצב שבו נוצר ריבוי יתר של סיבי עצב בפתח הנרתיק, דבר שגורם לרגישות יתר ולתחושת כאב בזמן מגע באזור. ישנן נשים שיחוו תחושת כאב בזמן קיום יחסי מין, אך עדיין יוכלו לקיים זוגיות ולהיכנס להריון, בעוד שאחרות אינן מסוגלות להחדיר טמפון או ללבוש בגד צמוד, שגורם למגע באזור. ריבוי תאי העצב משפיע על רמת הרגישות, לכן חשוב להגיע לאבחון מקצועי אצל רופא נשים שמתמחה בתחום, במטרה לזכות בטיפול מותאם אישית. בחלק מהמקרים ניתן להיעזר במשחות ייעודיות ובתרגילי פיזיותרפיה של רצפת האגן, בעוד שבמקרים אחרים יהיה צורך בניתוח כירורגי, לצורך הסרת הרקמה העשירה בתאי עצב. בכל מקרה, חשוב לפנות לרופא שמתמחה בתחום ומציע אבחון מקיף ויסודי, שיסייע לכן להתמודד עם המצב בצורה היעילה ביותר.
וסטיבולודיניה ממגע – אבחון מקיף
נשים שסובלות מוסטיבולודיניה ממגע יחוו לרוב תחושת כאב או צריבה בפתח הנרתיק בעקבות ניסיון חדירה, בדיקה גניקולוגית או אפילו בזמן רכיבה על אופניים או ישיבה ממושכת. רוב הנשים יחוו תחושת צריבה או כאב ממושך, דבר שעלול להימשך מספר שעות ואפילו מספר ימים. חלק מהנשים יחוו גם נפיחות של האזור וצריבה במתן שתן, בעקבות המגע. כמובן שדרגות הכאב משתנות מאישה לאישה, אך נשים שסובלות מדרגות כאב חמורות יתקשו לנהל מערכת יחסית ולקיים יחסי מין. חשוב לציין כי חלק מהנשים מקבלות אבחנה שגויה, מאחר ומרבית הרופאים ממהרים לסווג את הסימפטומים שלהן בתור דלקת וגינאלית, זיהום פטרייתי, מחלת עור או מחסור באסטרוגן. לכן חשוב להגיע לרופא שנחשב לאוטוריטה בתחום, על מנת לזכות באבחון מדויק. האבחון יכלול בדיקה עדינה של מבוא העריה, לחיצה על נקודות מסוימות באזור ושלילה של גורמים אחרים, העלולים לגרום לרגישות.
וסטיבולודיניה ממגע – היבטים חיוניים
כדאי לדעת כי 3 – 18 אחוז מהנשים סובלות מווסטיבולודיניה ממגע בדרגות חומרה שונות. רוב הנשים מתביישות לדבר על התופעה, דבר שמקשה על האבחון והטיפול במצב. רוב הנשים נאלצות להמתין בין שנתיים לשלוש עד לקבלת האבחון המדויק, דבר שמצריך ביקור אצל כמות גדולה של רופאים. הטיפול בתסמונת כולל שימוש במשחות שמטרתן להפחית את הרגישות של סיבי העצב, משככי כאבים מקבוצת הטריצקליים, פיזיותרפיה של רצפת האגן, טיפולים פסיכותרפיים או ניתוח כירורגי. הגורמים לוסטיבולודיניה אינם ידועים, אך עבודות שונות הראו כי ישנה מעורבות גנטית, לצד השפעה של דלקות נרתיקיות חוזרות, אלרגיה וחבלה. חלק גדול מהנשים שסובלות מהתסמונת מדווחות על פטרייה וגינאלית חוזרת, אך עדיין לא נמצא קשר ישיר להתפתחות התסמונת.
אנו במרפאה של פרופסור יעקב בורנשטיין נשמח לספק לכן מידע מפורט לגבי וסטיבולודיניה ממגע, לצד אבחון מקיף ויסודי הכולל בדיקה עדינה באמצעות מטוש. לקבלת פרטים נוספים ולתיאום תור לייעוץ, צרו קשר!
מומלץ לקרוא גם על >> טיפול לוסטיבוליטיס