הליך קוניזציה פועל בשני מישורים: בתור כלי טיפולי במסגרתו מתאפשרת כריתה של רקמה החשודה שיש בה מצב טרום סרטני, ובתור כלי אבחוני, כאשר כל רקמה שנחתכת מסביבת צוואר הרחם במסגרת הליך קוניזציה נשלחת לבדיקה מעמיקה יותר.
הליך זה הוא המומלץ והנפוץ ביותר בכל הנוגע לאבחון וטיפול במקרים של חשד לקיומם של תאים טרום סרטניים באזור צוואר הרחם.
באילו מקרים כדאי לבצע הליך קוניזציה?
כאמור, הליך קוניזציה של צוואר הרחם יכול לשמש הן ככלי אבחוני והן ככלי טיפול, אך מתי מומלץ שתפני לקביעת תור?
- במקרים בהם התעורר חשד לסרטן פולשני, אותו לא היה ניתן לשלול בטכניקות אחרות
- במקרים בהם נמצאו תסמינים טרום סרטניים באזור צוואר הרחם
- לאחר ביופסיה צווארית שהעידה על תסמינים טרום ממאירים
- כאשר החזות של הצוואר מעוררת חשד, או שבדיקת PAP לא הייתה תקינה, אך הביופסיה לא הניבה שום ממצאים חשודים
הליך קוניזציה – למה את יכולה לצפות במהלך הניתוח?
מדובר למעשה בפעולה כירורגית שאיננה אורך זמן רב (בין עשר דקות לרבע שעה), ואשר מתבצעת לאחר הרדמה מקומית של צוואר הרחם, חוץ מאשר במקרים בודדים בהם הרופא האחראי ממליץ על הרדמה כללית ואשפוז יום.
אם הרופא יבחר בגישה של הרדמה מלאה, את תורדמי לפני ביצוע ההליך, ותידרשי להגיע לאחר צום של שש שעות. בנוסף, תתבקשי להתכונן לשהות בבית החולים במשך שעתיים לפחות לאחר תום ההליך.
אם הרופא יבחר בגישה של הרדמה מקומית, יזריקו לך לצוואר הרחם חומר הרדמה עד להפקת תחושת אלחוש בצוואר הרחם.
כך או כך, חשוב מאוד להגיע להליך עם מלווה. בנוסף, אם את צורכת מדללי דם, עלייך להודיע על כך לצוות.
הרופא יכניס לנרתיק שלך מכשיר שנקרא ספקולום, שמטרתו לפסק בצורה עדינה מאוד את הקירות של הנרתיק, כך שיהיה ניתן לבחון את צוואר הרחם במישרין. אחר כך המנתח יחדיר לתוך צוואר הרחם שלך חוט חשמלי בצורת לולאה, ויסיר מצוואר הרחם שלך – באמצעות טכניקת חיתוך חשמלי – חתיכה קטנה בצורת קונוס.
מה קורה לאחר ביצוע הליך קוניזציה?
בעוד שההליך עצמו איננו כרוך בכאבים, הודות לשימוש בהרדמה מקומית, לאחר ביצוע הליך קוניזציה ייתכן שתחווי כאבים והתכווצויות.
כאבים אלה, שמזכירים את הכאבים שאת חווה בזמן ווסת, עלולים להופיע במהלך השעות שלאחר ההליך. בנוסף על כך, ייתכן שבמהלך תקופת ההתאוששות תהיה לך הפרשה דמית.
תקופת ההתאוששות הצפויה היא כחודש ימים, פחות או יותר, עד שתוכלי לחוות החלמה מלאה של צוואר הרחם.
על מנת לייעל את תהליך ההחלמה שלך כתוצאה מהליך קוניזציה, חשוב שתימנעי מביצוע פעילות גופנית מאומצת במשך לפחות עשרה ימים מביצוע הקוניזציה. כמו כן, מומלץ להימנע מיחסי מין למשך כחודש.
למרות שקוניזציה נחשבת הליך בעל רמת סיכון נמוכה ביותר, לאחר חודש מביצוע הליך קוניזציה, יש להגיע לביקורת אצל הרופא על מנת לוודא החלמה מלאה.